Warsztat gastronomiczny
6.09.2017 Zdrowa i pożywna zupa jarzynowa.
11.09.2017 Kulki ziemniaczane z powidłem śliwkowym według starego babcinego przepisu.
15.09.2017 Wspólna degustacja gołąbków z czerwonej kapusty 🙂
Kolorowe zupy krem
25.09.2017 Krem z cebuli, z groszkiem 26.09.2017 Krem z buraków, z serem
ptysiowym i chipsem z boczku. ricotta i prażonym słonecznikiem.
27.09.2017 Krem z ziemniaków, 28.09.2017 Krem z pomidorów,
z chipsem z boczku. z kluseczkami ze szpinakiem.
29.09.2017 Krem z zielonego groszku,
z ziołowo-czosnkowymi grzankami.
5.10.2017 Wspólnie gotujemy pod okiem fachowca.
9.102017 Gulasz wołowy z kaszą, 10.10.2017 Placek 3 bit. Pycha 🙂
z boczkiem i z surówką z ogórka kiszonego.
11.10.2017 Rolada ze schabu z kapustą, 12.10.2017 Pierś z indyka, ryż z warzywami,
boczkiem, jajecznicą i oscypkiem w sosie ratatuj.
grzybowym, z czerwoną kapustą.
13.10.2017 Przystawka ze śledzia na sałatce 16.10.2017 Zupa gulaszowa, z polędwicy
ziemniaczanej z sosem tatarskim. wołowej z ziemniakami.
17.10.2017 Polędwiczki wieprzowe 18.10.2017 Sernik pieczony w kąpieli
nadziewane śliwką, z ziemniakami po wodnej z sosem malinowym.
krakowsku, warzywa grillowane.
PRZEPIS NA SERNIK W KĄPIELI WODNEJ
Składniki:
- 4 jajka
- 70 dag sera białego mielonego
- 3 sery ricotty (250g)
- 300 g cukru
- laska wanilii
Ser blendujemy z cukrem (na gładką masę), dodajemy ricottę,blendujemy, dodajemy jajka, laskę wanilii, mieszamy rózgą (żeby spulchnić).Wylewamy do tortownicy,do resztki sera jaka nam została dodajemy troszkę kakao, mieszamy i dekorujemy za pomocą worka cukierniczego nasz placek.Tortownice wkładamy do brytfanny z wodą,wkładamy do piekarnika i pieczemy 1.15 w 130 stopniach C.
Schab w sosie własnym z sałatką z buraków. Zupa krem z dyni z grzankami.
Krem z pomidorów z lanymi kluseczkami
Przepis:
- porcja rosołowa
- 1/2 pora
- pomidory pelati 2-3 puszki
- marchew 2 szt
- pietruszka 1 szt
- seler 1/4
- czosnek 2 ząbki
- cebula 1 szt
- natka pietruszki
- śmietanka 30%
- masło
Ugotować wywar z porcji i pora, przecedzić. Warzywa drobno pokroić, podsmażyć na maśle, dodać czosnek, pomidory, podlać bulionem, zagotować. Doprawić solą,pieprzem, cukrem, gotować do miękkości. Zblendować na gładką masę.
Lane kluseczki ze szpinakiem
Składniki:
- szpinak 15 dag
- jajka 3 szt
- mąka 17dag
- sól
Szpinak sparzyć, dobrze odsączyć, dodać do mąki wymieszanej z jajkami, posolić, zblendować. Wrzucać na gotującą, posoloną wodę za pomocą worka cukierniczego, gotować do wypłynięcia, przelać zimną wodą. Nałożyć do bulionetki, zalać zupą, zrobić kleks śmietaną, posypać posiekaną natką pietruszki.
Łosoś w cieście francuskim na sałacie
Składniki:
- łosoś 300g
- ciasto francuskie 1szt
- szpinak 250g
- ser ricotta 1szt
- mix sałat
- pomidory koktajlowe
- czosnek
- cytryna
- jajko 1 szt (do posmarowania ciasta)
- masło 2 łyżki
- majonez 3 łyżki
- olej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, musztarda miodowa, musztarda dijon, sezam, pieprz cytrynowy, czosnek mielony
Łososia pokroić na 2 kawałki, skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć pieprzem cytrynowym.Szpinak odcisnąć, odparować dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek, jak wystygnie dodać ser ricotta, wymieszać. Ciasto francuskie przekroić na pół na środek nałożyć łyżkę szpinaku, rozsmarować na to położyć rybę. Ciasto ponacinać na pasy (pod kątem) wzdłuż ryby ok. 1 -1,5 cm od góry, zakładać pocięte pasy na przemian (ma powstać warkocz) na końcu uformować ładny ogon. Posmarować jajkiem, posypać sezamem piec ok.25 min. w 180 °C.
Sos cytrynowy: masło delikatnie rozpuścić, dodać startą skórkę z cytryny, ostudzić wymieszać z majonezem.
Sałaty opłukać, odwirować, posolić, popieprzyć pieprzem cytrynowym, polać dresingiem, wymieszać.
Dresing- olej (1/4 szklanki), sól, pieprz, sok z cytryny, czosnek mielony, miód do smaku, musztarda (po łyżeczce) wymieszać. Pomidory pokroić na połówki, położyć na sałacie.